HOME
Dodaj
przepis
Poczekalnia
przepisów
Nasi
kucharze
Zasady punktacji
Konkurs
MENU
Dania z jaj i sera
Dania z warzyw
Desery
Kluski i naleśniki
Makarony i ryż
Mięsne
Na grilla
Napoje i drinki
Pizze
Przekąski
Przetwory
Ryby, owoce morza
Sałatki
Sosy
Wypieki
Zapiekanki, tosty
Zupy



Przepisy na sałatki

Z nami przyrządzisz kolorowe i pyszne sałatki na każdą okazję. Twoja rodzina będzie je uwielbiać.

Przepisy na ciasta i wypieki

Zobacz nasz duży wybór przepisów na ciasta. Szukaj również przepisów na torty i ciasteczka w naszych wypiekach.

Przekąski i przystawki na przyjęcie

Galat wegetariański, faszerowane jajka, ruloniki z szynki, kurczak w galarecie oraz wiele innych ciekawych pomysłów na przekąski. Fantazyjne i smaczne przystawki na przyjęcie.

Desery

Znajdź swoje ulubione przepisy na desery. Spraw przyjemność sobie i dzieciom.
Rejestracja   Logowanie

Co warto wiedzieć o ryżu

Znajdź przepisy wg:
Znajdź przepis po słowie kluczowym:


 

Co warto wiedzieć o ryżu


Ryż najwyższej jakości zawiera nie więcej niż 5% uszkodzonych ziaren, standardowy do 15%, spożywczy 25%, a spożywczy o zwiększonej ilości uszkodzonych ziaren do 40%.

Istnieje kilka tysięcy rodzajów ryżu, jednak podczas zakupów spotykamy najczęściej następujące rodzaje:

Ryż długoziarnisty - jest twardy i błyszczący, a po ugotowaniu pozostaje suchy i ziarnisty.
Ryż parboiled - jest pełnowartościowym ryżem, nie traci witamin podczas obróbki cieplnej, jest bardzo odporny na rozgotowanie i nie lepi się.
Ryż o ziarnach kulistych - po ugotowaniu jest bardzo miękki, używany chętnie na rizotto, kasze ryżowe czy potrawy słodkie.
Ryż w torebkach - jest ryżem kulistym lub długoziarnistym, gotuje się go szybko i nigdy się nie przypala.
Ryż naturalny - ma kolor brązowy lub czerwono-brązowy, gotuje się go długo bo aż 50 minut i należy szybko spożyć po przygotowaniu, gdyż żółknie.
Ryż wstępnie gotowany - łatwo się łamie, gotuje się go od 3 do 5 minut.

Dla jednej osoby przygotowuje się 75 g ryżu jako danie główne, 50 g jako dodatek, a 30 g do zupy. Oczywiście chodzi o ryż przed ugotowaniem, gdyż po ugotowaniu waży trzy razy więcej.



Oglądano: 2600 razyDodano: 2010-06-30

Skopiuj poradę na swoją stronę WWW

Możesz skopiować tą poradę lub artykuł na temat kuchni oraz przepisów kulinarnych na swoją stronę www, forum czy bloga. Warunkiem jest umieszczenie linka pod artykułem do naszej witryny. Możesz również skopiować poniższy kod html z poradą kulinarną. Po prostu kliknij w poniższe pole i wklej w kod swojej strony.


Tagi:

rodzaje ryżu, typy ryżu, właściwości i cechy ryżów, odmiany ryżu

Pokaż listę wszystkich porad...







Komentarze

W chwili obecnej brak komentarzy do tego przepisu. Dodaj swój komentarz!

Dodaj komentarz do przepisu!

Nick:

Treść komentarza: (min. 2,5 linijki by dostać punkty)

Przepisz kod z obrazka:





wino-biale
wino-komplet

Polecane serwisy:

www.wielkiezarcie.com

udane przepisy konkurs

Przepisy na sałatki, ciasta, przystawki, desery i wiele innych - Gotowanie dla każdego - Udane przepisy kulinarne

Serwis ze sprawdzonymi przepisami kulinarnymi dla każdej pani domu i nie tylko!
Zapraszamy do oceniania przepisów, dokonywania rejestracji i brania udziału w naszym rankingu!
Liczne konkursy z nagrodami czekają na naszych najlepszych kucharzy. Wierzymy, że gotowanie może być dla każdego dużą przyjemnością.
W celu kontaktu z nami prosimy pisać na e-maila info@udaneprzepisy.pl.
Data powstania serwisu: czerwiec 2010.

Porady kulinarne  |   Regulamin i polityka serwisu